Sivut

21.7.2014

Karimaan puutarha

Kuvaterveiset Karimaan puutarhalta Kokemäeltä ! Harmikseni en oo ehtinyt laittaa kuvia ja juttua omasta pihastani, mutta ehtiihän sitä sitten vaikka talvella, piha pysynee paikallaan ja kuvat tietokoneella. Karimaan perustaja on ollut mielenkiintoinen tapaus, etsin hänestä tietoa netistä, ja hän on ollutkin todellinen puutarha-alan uranuurtaja ja puurtaja Suomessa. Tuo kohta, missä todetaan, että kylänmiehet pitivät häntä tärähtäneenä, kuulostaa kovin tutulta - varmaan meillä oman pienen pihankin piipertäjillä on useilla kylähullun maine, ainakin minusta tuntuu usein siltä ;)
Verner Viitasaari syntyi Kokemäellä 1888. 28-vuotiaana hän ryhtyi raivaamaan Kokemäellä ostamaansa karua metsämaata ja tekemään siitä kukoistavaa puutarhaa. Paikkakunnalla miestä pidettiin tärähtäneenä.Verneri ei arvostanut konetyötä. Puutarha luotiin pääasiassa hevosen ja ihmistyön avulla. Multa tehtiin kompostoimalla ja vesi kannettiin Kokemäenjoesta. Verneri uurasti aamuvarhaisesta iltamyöhään. Hän vietti vuoden Amerikassa ja lähetti ja toi tullessaan siemeniä ja kasveja. Vernerin tarkoitus ei ollut tehdä vain kauppapuutarhaa. Hänen tarkoituksensa oli tehdä puutarhasta kaunis ja paikallinen nähtävyys. Ja siinä hän onnistui. Lukuisat olivat ne retkikunnat, jotka kävivät puutarhaa ihailemassa.Verner Viitasaari kuoli 1967. Hänet haudattiin puutarhaansa. Puutarhansa ja varansa hän testamenttasi säätiölle ja asetti sen tehtäväksi vaalia puutarhan kauneusarvoja
lähde raumakuvasto
Karimaan puutarha sijaitsee Paistilan kylässä ja on pinta-alaltaan 5,5 hehtaaria. Puutarhan perusti vuonna 1916 puutarhuri Juho Verner Viitasaari ostettuaan vuokramaalla olleen synnyinkotinsa ja 1,5 hehtaaria kivikkoista joutomaata. Puutarhuri Viitasaari työntekijöineen raivasi parikymmentä ensimmäistä vuotta maapalaa ja viljeli siellä marjapensaita, omenapuita ja kaalikasveja. Sitten hän osti neljä hehtaaria lisää maata. Puutarhassa oli parhaimmillaan yli 500 omenapuuta, mutta ne paleltuivat sotavuosina. Niiden tilalle istutettiin erilaisia koristekasveja. Siitä lähti kehittymään puutarhan maine matkailukohteena ja arboretumina. Periaatteena puutarhassa on ollut Viitasaaren toive, että jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan uusi puu tulevia sukupolvia vartenlähde virtuaaliKYLÄ14 kommenttia:

 1. Kiva juttu, näyttää kivalta tuo paikka! Harmi kun Kokemäen suuntaan tulee niin harvoin jos koskaan menoa. Verner kuulosti sympaattiselta mieheltä, niin se puutarhahulluus vie mennessään :).

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti, kun jaoit nämä upeat kuvat upeasta paikasta!

  VastaaPoista
 3. Karimaa on upea paikka ja jokaisella käynnillä aukeaa puutarhasta enemmän ovia.
  Pitkään aikaan en ole käynnyt. Kiva kun muistutit. Pnkohan nykyisin opetus puutarha?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu on opetuspuutarha, Sastamalan koulutuskuntayhtymä. Juttelinkin siellä henkilökunnan kanssa asiasta, kun kyselin miksi ei paikalla voisi olla pientä kahviota Kuulemma ovat sitä itsekin ehdottaneet, mutta ei ole mennyt läpi, vielä ainakaan.

   Poista
 4. Hieno paikka! Kiitos, että esittelit!

  VastaaPoista
 5. Kiitos tutustumiskohteesta!

  VastaaPoista
 6. Onpa kiva paikka! Pitää painaa tämä muistiin, jos tulee tuonne suunnalle joskus eksyttyä... :)

  VastaaPoista
 7. Upea puutarha. Mukavaa viikonloppua, Pivi.

  VastaaPoista
 8. Waude mikä tarina! Tällaiset jutut ovat elämän suola ja innoittavat muita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just näin Leena, ja puutarhaa katsoo aivan eri silmällä, kun tietää sen taustaa - tällä puutarhalla on historia ja varmasti Verneri sitä vielä jostain vähän valvoo ;)

   Poista
 9. Olin vuonna 1959 Vernerin 70 vuotis päivänä töissä ja oli 100 vierasta jossa luvin Urho Kekkosen lähettämän sähkeen kun verneri pyysi olin kuin atjutantina sillä paljon muistoja

  VastaaPoista
 10. Heikki Murto-Unkila3.4.2018 15.05

  Olin minä joka kommentoi edellisen postin. ps. Olen facebookissa

  VastaaPoista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !