Sivut

30.10.2013

Hellepäivä Mustilassa - Arboretum Mustila

Kesälomareissun teimme Kaakkois-Suomeen: Elimäki - Kotka - Kouvola - Loviisa - Porvoo. Sain suunnitella reitin, ja niinpä se meni aika monen puutarhakohteen kautta ;) Siippa kyllä viihtyi hyvin, onneksi tulee mielellään puutarhakohteisiin. Reissun eka kohde oli Mustila. Sattui olemaan tosi kuuma päivä, ja enemmän kuin mielellään sitä sukelsi auringosta puiden siimekseen. 

Purppurapihtoja, tosi kauniita ovat. 
Purppurapihta - Abies amabilis
Puut kasvavat näemmä missä vaan ! 

Haaveena olisi päästä käymään Mustilassa myös alppiruusujen kukinta-aikaan. 

Perustaja A. F. Tigerstedt lepää varmasti juuri haluamassaan paikassa, keskellä arboretumia. 
Founder F. A. Tigerstredt rests in middle of arboretum 
Satumetsä ! Polku houkuttelee seikkailuun. 

Mahtava köynnöshortensia kurottaa korkeuksiin männyssään. 
Hydrangea petiolaris
Mustilassa on myös siemeniä ja joitakin taimia myynnissä. Koska taimet ovat kasvatettu Mustilassa menestyneistä lajeista, täältä saa aroista kasveista Suomen oloihin jo jonkun verran karaistuneita taimia. Etukäteen olin suunitellut, että jos vaan katsuraa on tarjolla, niin sen ehdottomasti haluan matkamuistoksi. Sain katsuran taimen, ja myös kauan haaveilemani palsamiköynnöksen taimen, ihanaa. Oon joskus yrittänyt kasvattaa palsamiköynnöstä siemenestä siinä onnistumatta, joten valmis taimi oli hyvin tervetullut. 

Siipiköynnöksen otin myös, jospa meidän pergolan rakentamiseen tulisi vähän vauhtia, kun köynnöksiä on valmiina. 
Siipiköynnöksen taimia -
Tripterygium regelii in sale
***
We spent this year our summer holiday in motherland. And when I was allowed to plan the route, you can guess we saw many gardens. First destination was Mustila Arboretum in Elimäki, in Southern Finland. On a hot summer day it was nice to walk in shade of big trees.  Mustila is also known for its rhododendrons, and I think I must visit Mustila again when rhododendrons are in bloom. Of course I bought some "souvenirs", small plants grown in Mustila: Cercidiphyllum japonicum, Tripterygium regelii and Schisandra sinensis. 

18 kommenttia:

 1. Varmasti upea paikka! Palsami ja siipiköynöksen minäkin hankin elokuussa. Jännä seurata miten kasvimme nyt pärjää talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, palsamit ja siipiköynnökset sitten vertailuun keväällä ;) Pidän peukkuja että kaikki selviävät.

   Poista
 2. Voi ihanaa, tuhannet kiitokset tästä postauksesta! Kirjoitin itsekin tänään Mustilasta ja olen koko viikon muistellut retkeämme ja fiilistellyt viikonloppuna hankkimani Mustilan ystävät ry:n julkaiseman kirjan parissa! Noita köynnöksiä en siellä huomannut ollenkaan ja niin paljon muutakin jäi näkemättä, sinne on todellakin päästävä uudelleen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustilassa olisi ihanaa päästä käymään eri aikoina, kun eri kasvit ovat pääosissa. Ja yhdellä kerralla ei millään pysty tutkimaan kuin murto-osan, niin paljon tuolla on nähtävää. Siispä menemme uudelleen !

   Poista
 3. Olen ajanut varmaan sAta kertaa Mustilan ohi malttamatta koskaan pysähtyä siellä. Varmaan pitäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, kun kirjoitin postausta, ajattelin että sinä asut niin lähellä, että varmaan käyt usein ;) Vastauksena viimeiseen lauseeseesi: nyt on ihan pakko :D

   Poista
 4. En minäkään ole vielä päässyt Mustilaan, toivottavasti joskus se osuu matkamme varrelle.
  Kiitos kuvista, mielenkiintoinen paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin oli ollut piiitkään tämä reissu haaveissa, mutta valitettavasti ei osu koskaan minkään tutun matkareitin varrelle. Eli oli vartavasten lähdettävä Mustilaa varten, mutta ei ollenkaan huono valinta ! Wink wink ;)

   Poista
 5. Mustila on todella upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on tosiaan todella moneksi kerraksi katsottavaa, onneksi tällaisia paikkoja meillä on.

   Poista
 6. Komee paikka, täytyykin joskus piipahtaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poikkea kun tuolla tienoilla liikut, kyllä kannattaa !

   Poista
 7. Kiitos sinulle näistä ihanista kotimaan puutarhakohdepostauksista, näitä on ilo lukea! Mustilaan mäkin haaveilen pääseväni just alppiruusujen kukinta-aikaan.Mulla varmaan päivä hujahtais kevyesti siellä puita ja pensaita tuijotellessa. Haaveilen myös ikiomasta palsamiköynnöksestä :) Mukavaa kohta alkavaa...marraskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina. Ja kyllä vaan siellä saa ajan kulumaan hyvin, toivon itsekin että pääsen pian uudelleen. Samoin mukavaa ja leppoisaa marraskuuta, teille kaikille !

   Poista
 8. Ooh, kesän kuumuus oikein hönki näistä kuvista. Että voi olla valo kirkasta kesällä, ei sitä oikein muistakaan enää näin marraskuussa...

  Ihana otos puiden latvuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, vaikea enää muistaa miten kirkasta ja myös kuumaa voi olla ;)

   Poista
 9. Aaah, alppiruusujen aikaan minäkin haluaisin mennä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen pitää ehdottomasti ottaa ohjelmiimme ! Rodot, here we come ;)

   Poista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !