Sivut

14.10.2013

Heinäpuiston syksy - Park of ornamental grasses

Harvat kasvit näyttävät kauniilta enää lokakuun puolivälissä - mutta Heinäpuiston heinät näyttävät ! Tampereen Heinäpuisto on kunnostettu 2011-12, ja sen on suunnitellut osana diplomityötään "Heinäpuisto - koristeheinien käyttö viheralueilla " maisema-arkkitehti Katja Orrainen. Hän sai työstään myös stipendin. Koko kesän oon miettinyt Heinäpuistokäyntiä, mutta vuorottelulla on ollut niin kiire, että nyt vasta ehdin, bussin ikkunasta oon vaan tiiraillut. Joskus lähelle on pitkä matka. Mutta vielä ehti hyvinkin ja ajankohta on mielenkiintoinen, pakkanenkin on jo meillä vieraillut pari kertaa, mutta puisto näyttää yhä hyvältä. 


Viime talvena olin kuuntelemassa puutarhaseuralla Terolan taimitarhan Sinikka Wegeliusta, todella innostava ja mielenkiintoinen esitys koristeheinistä. Heinäpuiston heinät ovat heidän kasvattamiaan ja kirjoittelin muistiin mitä heiniä Heinäpuistosta löytyy, jos oikein oon merkinnyt niin ainakin nämä:
 • Isosiniheinä - Molinia caerulea var. arundinacea 'Transparent' 
 • Preeriaheinä - Sporobolus heterolepis
 • Palmusara - Carex muskinkumensis
 • Elefanttiheinä - Miscanthus sinensis 'Uppsala'
 • Keltasara - Carex aurea 
 • Koristekastikka - Calamagrostis acutiflora  'Karl Foerster'
 • Hopeapiippo - Luzula nivea
 • Siniheinä - Molinia caerulea 'Moorhexe'
 • Hopeatoppo - Koeleria glauca
 • Kiiltolupikka - Sesleria nitida

  Harmittelin sitä, ettei Heinäpuistosta löydy nimilappuja eikä minkäänlaista infotaulua. Laitoin asiasta palautetta kaupunginpuutarhurille, toivottavasti asia järjestyy. Tänne täytyy ehdottomasti palata ensi kesänä katsomaan, miltä näyttää puiston kevät ja kesä. 
LISÄYS 15.10: Kaupunginpuutarhuri vastasikin jo, että puistoon on tulossa infokyltti, ja nettisivuille tulee kartta kasveista. Kiva juttu !
LISÄYS 17.10: Istutuskartta löytyy jo täältä ! :  
http://www.tampere.fi/ymparistojaluonto/puistotjaviheralueet/puistotjareitit/heinapuisto.html
Isosiniheinä  - Molinia caerulea var. arundinacea 'Transparent'  & Preeriaheinä - Sporobolus heterolepis
Isosiniheinä  - Molinia caerulea var. arundinacea 'Transparent'
Elefanttiheinä - Miscanthus sinensis 'Uppsala'
Siniheinä - Molinia caerulea 'Dauerstrahl'

Palmusara - Carex muskinkumensis 
Perennat ovat tässä kohtaa jo huonossa kuosissa, mutta hopeatopot vasemmalla vaan porskuttavat.  
Hopeatoppo - Koeleria glauca & Isohöyhenheinä - Stipa juncea (capillata) & Elefanttiheinä - Miscanthus sinensis 'Uppsala'
Hopeatoppo - Koeleria glauca 
Hopeapiippo - Luzula nivea & siniheinä Molinia caerulea 'Moorhexe'
Isosiniheinä 'Transparent' & Preeriaheinä Sporobolus heterolepis & Niittyräpelö 'Briza media 
Punaluppio - Sanquisorba officinalis
Tampereen kaupunginpuutarha on innostunut heinistä muutenkin, niitä on ollut jättiruukkujen istutuksissa ja tässä Raatihuoneen edessä. Tyylikästä ! 

Heinäterveisin pivi

****

We've in my hometown Tampere quite new park called Park of Ornamental Grasses. I'm proud of it, it's elegant even now in late autumn, pictures are taken 11.10.13. I've listed above the ornamental grasses in the park. I've also bought a few more grasses to my garden in this summer, they give garden posture and natural character. Have you ornamental grasses in your garden ?   
Regards, pivi 

14 kommenttia:

 1. Onpa hieno heinäpuisto, en ole tuollaisesta tiennytkään, että Suomessakin on sellaista. Kyllä täällä vaan monenlaiset kasvaisi, jos niitä istuttaisi. Minullakin on jokin siniheinä, saatu nimettömänä, vihreälehtinen, mutta iso ja tosi komea ja ihan suosikini heinistä. Piipot ovat myös kivoja, niistä tykkään.

  VastaaPoista
 2. The decorative grasses are beautiful at this time of year. I have only one group of Miscanthus in the garden which is doing great.

  VastaaPoista
 3. Heiniä ei voi puutarhassa olla liikaa! Kovasti tykkään niiden kasvutyylistä ja energiasta. varmasti upea paikka tuo puisto

  VastaaPoista
 4. Ihana heinäpuistokuvitus! Onkstää Tampereella? Sulla on hieno blogi kaikkineen. Muotoilu ja upeat kuvat. Miten tämä näkyy näin isona, mikä malli tää on? Tahtoo kanssa. Ja nuo esikot....täällä on niin paljon luettavaa että jouluun asti saan lukea -ihanaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Tampereella ydinkeskustan tuntumassa, Pirkankadulla. Oon rukannut noita leveyksiä, se käy ulkoasu-sivulta valitsemalla "Voit muuttaa sarakkeita ja leveyksiä mallin suunnittelutyökalulla". Noilla on kiva leikkiä :)

   Poista
 5. Heinät ovat mielenkiintoisia kasveja ja niitä voisi suosia enemmän omassakin puutarhassa. Täytyypä painaa Heinäpuisto mieleen ja poiketa joskus kun osuu kasvukaudella Tampereelle.

  VastaaPoista
 6. Minulla on vain viiruhelpiä ja se ilahduttaakin vuoden ympäri. Tuulessa kahisevat lehdet vielä kevät talvella hankien päälläkin! Vähitellen haluan kyllä ehdottomasti lisätä heiniä puutarhaan!

  VastaaPoista
 7. Kiitos pivi <3 Olen suunnitellut Heinäpuistossa piipahtamista taas tälle syksylle, mutta nyt pääsin kuvillasi sinne. Kesällähän mä kävin siellä kuvaamassa. Ja noita keskustan istutuksia olen myös ihaillut, on niin tyylikkäitä ja mun makuuni että! Niin ja heinäthän on mulle tärkeitä, omassakin puutarhassa on jokusia.

  VastaaPoista
 8. Kiitos pivi!
  Olen ajatellut vielä nyt syksyllä käydä heinäpuistossa ja nyt sinä näytit tien.
  Terveisin sinne.....

  VastaaPoista
 9. Heinät ovat kyllä pitkään kauniita, vieläpä lumisateellakin. Niinkuin täällä tänään;)

  VastaaPoista
 10. Kiitos kommenteistanne. Heinät ovat mukavia, tykkään itsekin niistä aina vaan enemmän. Ja oon tosi ylpeä tuosta meidän Heinäpuistosta ! Ja nyt istutuskartta kasvien nimineen näkyy jo netissä !! Ihanaa. Täällä: http://www.tampere.fi/ymparistojaluonto/puistotjaviheralueet/puistotjareitit/heinapuisto.html
  Lisäsin kuvien alle puuttuvia nimiä. Jos olette myös kiinnostuneet heinien tai muiden kasvien nimistä, niin ottakaapa istutuskartta mukaan, kunnes infotaulukin on puistossa paikallaan ;) Mäkin meen tuonne vielä uudelleen kartan kera, viimeistään ens keväänä. Ja silloinhan siellä on myös sipulikukat näkyvissä !

  VastaaPoista
 11. Tuollapa täytyy päästä ensi kesänä käymään!

  VastaaPoista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !