Sivut

10.8.2013

Mörököllien satumaassa - Open gardens: Wonderland

Avoimet puutarhat on sitten ihana juttu, ehkä olen todennut saman parikin kertaa, mutta on se vaan niin upeaa päästä kurkistamaan harrastajien rakkaudella rakentamiin ja vaalimiin pihoihin. Satumaaksi kuvailisin tätä seuraavaa Mikkoloiden puutarhaa Hämeessä. Katsottavaa olisi olllut koko päiväksi, ehkä viikoksikin. Kuvia tästä Tylsän mörököllin puutarhasta on myös Pirkon Elämää ja elämyksiä -blogissa ja Cherin Autuas olo -blogissa. Yritin valita valokuvat niin, etteivät ihan samat näkymät toistuisi. Rouva Mörökölli on myös keramiikkataiteilija, ja hänellä on pihapiirissään pieni savipaja. Puutarhastakin löytyy kauniita eläimiä ja satuolentoja, sekä näkyviltä paikoilta ...  


... kuin myös yllättävistäkin piilopaikoista.


Iso lampi on kaunis, lumpeet kukkivat valkoisina ja punaisena. Lammessa on myös pieni saari...


... johon johtaa suloinen silta.


Ja perillä pienessä saaressa voi kohdata monia yllätyksiä, kun katsoo tarkkaan joka puskan taakse. 


Grillikatoksen köynnös on ollut paikallaan melko monta vuotta ! Kukkamaat tekivät minuun suuren vaikutuksen. Perennat on yhdistelty taidolla, ja perenna-alueiden keskellä kulkee helppokulkuiset polut. Siellä täällä on istahtamispaikkoja. 


Vau mikä runko, huoh. 


Keltalehtinen yrtti-iiso, anisiiso on ihana pari vaaleansinikukkaiselle kärhölle. 


Puutarhassa on paljon kauniita yksityiskohtia. 


Ihailin myös huonekasvien taitavaa yhdistelyä puutarhaan. 


Ja sitten pari ihanaa kasvia, joita en ollut ennen nähnyt livenä. Tummapärskäjuuri (Veratrum nigrum) syyspäivänhatun (Rudbeckia laciniata) seurana ovat täydellisesti toisiinsa sopiva pari. 


Karstaohdake (Dipsacus sativus) onkin tosi komea perenna! 


Sitten mulla olisi rouva Köllille kysymyksiä. Tässä on ihana havuryhmä, minua kiinnostaisi, mikä on oikealla oleva sinertävä pieni tuuhea havu ? Voiko olla kääpiöserbiankuusi mahdollisesti, on kyllä ihanan tuuhea. 


Ja sitten tämä savipajan vieressä olevan kivikon kukkija ? Kaunis ! 


****
This garden which I visited on Open Gardens -day, is really a wonderland. Gardener herself makes also clay works, and it was so fun to find many kinds of animals and fairy tale creatures among the plants. And perennial beds, wow. I love these skillful combinations ! 

11 kommenttia:

 1. Voi ihanuutta <3 Olet nähnyt jotakin, mitä minulta on mennyt ohitse. Tuo puutarha on kyllä HUIPPU!

  VastaaPoista
 2. Mörököllin satumaassa on niin paljon katsottavaa, ettei yhdellä vierailulla, vaikka se olikin tuntien mittainen, ehdi nähdä kaikkea. Kiva nähdä sinunkin näkökulmasi, aina vain löytyy uutta ihmeteltävää.

  VastaaPoista
 3. Onpa ihana puutarha!

  VastaaPoista
 4. olet löytänyt hienoja ykityiskohtia todella, tuo tummapärskäjuuri ja syyspäivänhatun todella katseen vangitseva pari, koskaan moista en ole aiemmin nähnyt edes kuvissa. kiitos taas kerran mahtavasta esittelystä pivi:))

  VastaaPoista
 5. That must have been a wonderful garden as I see on the photos!

  VastaaPoista
 6. Ompa upea puutarha, nyt minuakin alkoi kiinnostamaan mikä on tuo viimeisen kuvan kukkija?!

  VastaaPoista
 7. upea ja luonnollisen oloinen puutarha!

  VastaaPoista
 8. Ihania pikkupatsaita ja erikoisia kasveja. Jännä puutarha!

  Blogissani on sinulle tunnustus osoitteessa: http://saveajapapuja.blogspot.fi/2013/08/kesakurpitsan-marinointi-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista
 9. Heippa Pivi. Kiitos kuvistasi ja postauksestasi. Nyt olen varma, että harrastajat ovat parempia kuvaajia, kuin ammattilaiset. Sori nyt sit ammattilaiset ;) Ammattilaisilla on mahtavan suuret lootikolliset kuvauskaluja, eivätkä ne niillä kovin kummoista saa aikaan. Vääristyneitä mittasuhteita, eikä ryteikköjä tajuta katsoa kuvan ulkopuolelle vaan juuri kuvan keskelle, ym. Hyviä valekuvia siis olet osannut ottaa ;) Kysäisin tuota kuusta köllilän "puutuntijalta". Sanoi ostaneensa sen vain siilikuusen nimellä, ei ole kuitenkaan kääpiöserbiankuusi. Sellainenkin on meillä olemassa. Tuo viimeisen kuvan kasvi on Erodium chrysanthum. Se on ollut mulla ainakin viisi vuotta, enkä ole tiennyt mikä se on. Siirsin siitä osan viime kesänä tuohon kuivaan paahteeseen ihan soraan. Sepä alkoi viihtyä ja tänä kesänä se kukki ekaa kertaa. Vasta kukkien perusteella osasin sen tunnistaa, tosin pätevän tietäjän avustuksella. On se muuallakin viihtynyt, levinnyt aika mukavasti, mutta vasta paahde sai sen kukoistamaan. Siirsin sitten loputkin kasvista aurinkoisempiin paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nimistä, jos vaan mahtuis vielä jonnekin, niin tuollaisen siilikuusen hankkisin. Oon ihastunut eritoten kaikkiin miniatyyrijuttuihin. Ja Erodiumista tutkin kun ehdin, mistä saan tilattua siemeniä. On kaunis. Mulla oli joskus kivikossa Erodium-suvusta pinkki Bishop's Form, erinäköinen kasvi mutta samaa sukua, mutta ei kestänyt montaa vuotta.
   Niin ja niistä VALEkuvista :) Mun kamera ja varsinkaan silmät eivät narraa :D Satumaasi on ihan oikea, kaikkea hyvää satumaahan ja sen puutarhureille !

   Poista
  2. No niin kasvin nimi selvisi, minäkin alan etsiskellä netin syövereistä siemeniä, viimeistään talven pimeinä iltoina;)

   Poista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !