Sivut

10.7.2013

Pärnu

Teimme muutaman päivän reissun Pärnuun. Pärnussa on samantyylisiä vanhoja jyrkkäkattoisia puutaloja kuin Visbyssäkin, mutta Pärnussa talojen kunto vaihtelee aivan laidasta laitaan.  Pihat eivät ole myöskään niin nättejä kuin Visbyssä. Pärnua ei kyllä mainostetakaan puutarhakohteena,  vaan se on kuuluisa kylpylöistään ja pitkästä aurinkoisesta hiekkarannastaan, mutta väkisinkin ja vähän ehkä epäreilusti tulee verrattua, kun niin kovasti 2 kesää sitten tykkäsin Visbystä kukkineen ja ruusuineen. 


'

Puutarhoissa näki yllättävän paljon tuija-aitoja, muotikasvi siis sielläkin, ja tuijat olivat isoja ja reheviä. Kaunein tuija-aita jonka näin, oli tehty niin, että noin 4-5 metrin välein aidassa oli vihreiden joukossa keltainen tuija, ja muotoonleikatussa aidassa nämä keltaiset olivat korkeammalla ja leikattu pyramidin malliin muuta aitaa korkeammalle kuin portinpylväiksi. Harmi etten saanut kuvaa tuosta aidasta, siinä oli upea idea.  Ylipäänsä havut ja lehtipuut kasvavat tämän verran etelämmässä upeasti. Tässä keskustasta oleva mahtavan kokoinen riippajalava, runko on melko vahva ! 


Eikä tämä rantapuiston tammikaan pieni ole: 

Vuokrasimme pyörät, niillä pääsi liikkumaan mukavasti ja nopeasti kaupungilla ja pyöräilimme myös muutaman kilometrin päässä olevaan taimikauppaan. Siemenet ja kasvit olivat halpoja, ja ostin kasan siemenpusseja, koreanpihta Silberlocken taimen ja pari perennaa. Pyöräkorin koko rajoitti ostoksia :) Kävimme myös toisella taimistolla ihan keskustan tuntumassa, sieltäkin otin pari perennaa matkaan, mutta liekö sitten keskeinen sijainti syynä, että tässä taimistossa hinnat olivat samat, ellei jopa korkeammatkin kuin meillä. Iso ero tähän halpaan ja mukavaan Kuuse Aiandiin.  Taimia himoitsevan kannattaa myös käydä Pärnun torilla, sieltä voi tehdä löytöjä. Muutamia maksaruohoja ostin paikalliselta torimyyjältä. Kaupungin ulkopuolella olisi ollut muitakin taimistoja, ja jotain taimia olisi ollut myös suht lähellä  K-raudassa ja Bauhofissa, mutta valitettavasti aika loppui kesken. Pyöräilimme takaisin kuvan taimistolta hieman epävirallisempaa reittiä, Pärnu-joen rannan polkuja pitkin, pääsin tutkailemaan joen rannan kasvustoa. 


Olisikohan tämä rannassa kasvava palsternakka ?  


Tästä valkoisesta hörhelöisestä en osaa edes arvata, mikä voisi olla ? 


Tienvarsilla näkyi myös tulikukkia ja neidonkieliä. Maitohorsmaa oli  ehkä vähemmän mitä meillä, ja lupiineja en nähnyt ollenkaan. Mielenkiintoista tuijotella vieraan paikan tienvarsia ! Tien penkat ovat jo Suomen sisälläkin erilaisia, puhumattakaan vieraista maista.  Mieluista hupia automatkoilla ! 

***
We visited little town of Pärnu in Estonia. Old wooden houses have very sharp roofs and nice colors. Pärnu is famous about it's spas and long sandy beaches. Beach was indeed beautiful and sun was shining all the time. We renter bicycles, which was easy and nice way to move in the town in these sunny days. Of course I wanted to visit some nurserys too, and I bought some interesting plants. Three pictures under are from riverbank of river Pärnu, it was nice to cycle in "unofficial" paths and look at the nature. 

7 kommenttia:

 1. Upea on tammi! Palsternakkaan päädyin minäkin tuon keltaisen kasvin kohdalla.
  Valkoinen voisi olla rohtovirmajuuri joka on jo kukkinut..

  VastaaPoista
 2. Ihana jalava. Olisi kiva käydä tuollaisella, paikallisella taimitarhalla. En ole koskaan käynyt Pärnussa.

  VastaaPoista
 3. Pärnun hiekkaranta on upea. En olekaan käynyt siellä moneen vuoteen.

  VastaaPoista
 4. Minäkään en ole koskaan käynyt Pärnussa. Varmaan mielnkiintoinen paikka.

  VastaaPoista
 5. Pärnussa en minäkään vielä ole päässyt käymään. Kasvihuone bloggaukset ajoivat minut kuitenkin blogiisi, sillä itselläni myös ensimmäinen kesä kun kasvihuoneella kasvattelen. Se potkaisikin innostuksen lopulta aloittamaan bloggaus. Tervetuloa kurkistamaan! :)

  VastaaPoista
 6. Upea jalava! Olisi kiva omistaa niin isopiha,että tuollaisen voisi istuttaa.

  VastaaPoista
 7. Pärnun läpi olen ajanut muutamia kertoja tilausbussilla matkalla Rigaan ja ruokailuun siellä pysähdytty.( kissanäyttelymatkoja) Luulisin, että tuo valkoinen hörhelökukka on virmajuuri.
  Pärnussa olisi varmaan paljon kaikenlaista nähtävää ja onhan se varmasti paljon muuttunut siitä kun vuonna 1993 ensi kerran läpikulkumatkan tein.

  VastaaPoista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !