Sivut

27.2.2013

Unelmieni yrttitarha - Herb garden of my dreams

3/3. Vielä kerran Visbyhyn, nyt käymme teidän kanssanne yrttitarhassa. Tämä yrttitarha on minun mielestäni täydellinen, niin kaunis. Holvikaaret, joiden alta yrttitarhaan kuljetaan, saavat aikaan kirkkomaisen, juhlavan tunnelman. Tarha on jaettu neljään osaan, maassa ja ruukuissa on monenlaisia lääkkeinä käytettyjä yrttejä ja kukkia, ja kasvit on merkitty hyvin, nimen lisäksi on kerrottu myös tuoksusta ja käyttömahdollisuuksista lääkkeenä. Jos mulla olisi tilaa ja mahdollisuus, just tällaisen haluaisin ! Mikäpä tällaisessa olisi kesäpäivänä istua penkillä ja haistella yrttien tuoksua ja nauttia elämästä. Ja tästä kaarien alta käyt sisälle, suurenna vielä kuvat niin pääset tunnelmaan: 
Herb garden in Visby botanical in July 2011
Ja nyt seisomme keskusympyrän keskellä ja katsomme neljää eri sektoria kutakin erikseen

Lopuksi tuoksuttele ranskalaista laventelia, lapussa lukee, että se on antiseptinen ja  rauhoittava. 
Lavándula stoéchas, fransk lavendel, doft:potpurri, medicin: ex antiseptisk, lugnande 
Näin yrttitarhasta kerrotaan på svenska kasvitieteellisen sivuilla:

Örtagården

Nyligen renoverad med stenar från stranden, kalkstensmur och örter från medeltida kryddträdgårdar visar sig Botaniska trädgårdens örtagård från sin allra bästa sida i full sol - då trivs de flesta kryddor. 
Kalk är inte heller fel för kryddorna - många föredrar det framför neutral jord.
Gå in genom de höga ekportalerna, sitt en stund och andas in dofterna från kryddorna - och se insekterna surra omkring bland blommorna!
Örtagården ger en rik provkarta på krydd- och medicinalväxter samt från sin upphöjda terrass en fin överblick av trädgården.
**********************

Website of Visby botanical descripes herb garden like this: " The herb garden was restored some years ago. Stonewalls and new gates were built, paths with gotlandic limestone and rocks from the beaches were put among the plantings."

I love this place ! If Ihad space and time (and money), I would like a herb garden like this. Arches like in church makes one feel ceremonial. Herbs have signs, in which are told about their smell and how this plant is used as a medicin. This is a herb garden of my dreams. 

16 kommenttia:

 1. Varsinainen tietopankkiblogi Sinulla, täytyypä perehtyä!

  VastaaPoista
 2. Ihania nämä Visby-postauksesi. Kiitos niistä. tulen joskus lukemaan niistä enemmän. Visbyhyn olisi tosi kiva mennä, kerran on oltu viikko Gotlannissa 90-luvulla :)

  VastaaPoista
 3. Ihana yrttitarha, kyllä tuolla kelpaisi astella ja yrttejänsä kastella!

  VastaaPoista
 4. Todella kauniisti toteutettu yrttitarha, täytyykin ottaa mallia.

  Innostuin eilen suunnittelmaan oman puutarhan muutamia kohtia vähän uudelleen:)

  VastaaPoista
 5. Upea on! Olen nähnyt pieniä yrttitarhoja Aspegrenin puutarhalla Pietarsaaressa ja Hatanpään arboretumilla Tampereella, mutta mitään noin hienoa siellä ei ollut! Tertin kartanolla näkyy kuvissa olevan kaunis yrttipuutarha, en vain ole päässyt koskaan sinne paikanpäälle.
  Kyllä tuosta saa ideoita omaankin pihaan. Aurinkoista ja pirteää maaliskuuta sinulle!

  VastaaPoista
 6. Ihana ! Nuo kivet, puurakenteet, ruukut ja kaikki, rauhallinen ja laventelin tuoksuinen tunnelma välittyi melkein kuin livenä..

  VastaaPoista
 7. mahtava yrttitarha:) portin kaari on todella kauniisti tehty, olen haaveillut kaariportista monet vuodet, isäntä yritti nyt talvella tehdä sellaisen minulle lumesta, mut tänne ei vaan riittänyt sopivia ilmoja.

  VastaaPoista
 8. I love the Lavender. It does not do well in my garden for some reason. Maybe it is the gardener. LOL!

  VastaaPoista
 9. Yrttitarhat ovat kauniita. Joskus pykäsin itselleni pienen sellaisen, mutta enää sitä ei ole jäljellä. Olen enemmän kukkaihminen, kaiken syötävänkin viljeleminen on aika vähissä. Toivottavasti saat rakennettua itsellesi oman yrttitarhan!

  T. Sari Puumulista

  VastaaPoista
 10. Joo, tuollainen yrttitarha meillä kaikilla on, vai mitä? Upea! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 11. This herb garden is beautiful. :o) I like the stone work and arches, too. I'd love to be able to walk out of my kitchen into a garden this beautiful every day!

  VastaaPoista
 12. Asiasta kolmanteen! Sain sulta viestin tuolta Blooming-osastolta. Miten minä pystyn siihen vastaamaan? Yritin vastata ja ei onnistunut. Yritin aikas monta kertaa.. Saan harmaita hiuksia tuon Bloomingin kanssa. En osaa myöskään liittyä ryhmään Eurooppa. Pitääkö mun joku syöte tai linkkihomma vielä tehdä sen lisäksi, että ilmoitin tietoihini blogini. Oikeesti olen ihan pihalla! Kääk, apuva, Pivi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo harmaat on lisääntynyt mullakin tuon Bloomingin takia, ei oo mikään käyttäjäystävällinen paikka ainakaan näin alkumetreillä. Kokeile mennä itse sivuilla Member-kohtaan, ja sitten My Friends, saatko sieltä hyväksyttyä ? Eurooppaan liityt kun meet kohtaan Groups, avaat Euroopan ja painat ylhäältä Join Group. Mulla on vaikeuksia blogilinkkini kanssa, ei näytä viimeistä postausta, jonka haluaisin näkyvän. Admin vastasi, että mun olis pitänyt laittaa URL-osoitteeksi viimeisen postauksen URL, eikä koko blogin URLia. Kääk.... Perustetaanko kahdestaan ryhmä SUOMI :D

   Poista
  2. Kiitos avusta, Pivi. Ei onnistunut. Systeemi heittää mut koko ajan pihalle, en pysy kirjautuneena. Luin sieltä admin-sivuilta, että tällaista ongelmaa on. Lähetin sinne sähköpostia..Ryhmien kohdalla mulle ei tule join-kohtaa lainkaan.

   Poista
 13. Ihana yrttitarha! Mä en ole koskaan Visbyssä käynyt, haaveillut siitä kyllä olen ja nyt tuli taas yksi hyvä syy lisää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ihan hyvillä mielin voin suositella Visbytä, ja ehdottomasti tuonne kasvitieteelliseen kannattaa poiketa.

   Poista

Kiitän viestistäsi ! Pienikin kommentti käynnistäsi on iso ilo ! * Thank for Your comment - even a short message for Your visit is a great pleasure to me !